Eerste 24 uur gratis je fiets stallen bij Amsterdamse treinstations 

Op 30 mei 2016 ondertekenden wethouder Verkeer en vervoer Pieter Litjens van gemeente Amsterdam, bestuurslid Lex Scholten van Stadsregio Amsterdam, directeur Retail en Services Barend Kuenen van NS Stations en regiodirecteur Cees de Vries van ProRail de “Samenwerkingsovereenkomst fietsparkeren Amsterdamse treinstations” op Station Amstel. Gemeente, Stadsregio, ProRail en NS Stations ontwikkelen en financieren de exploitatie, handhaving, beheer en onderhoud van fietsenstallingen bij Amsterdamse treinstations. Ook gelden straks in alle stations dezelfde regels. Zo kunnen fietsers in de toekomst in alle Amsterdamse stationsstallingen de eerste 24 uur hun fiets gratis parkeren. Om de samenwerking te symboliseren, plaatsten de ondertekenaars samen een wandpuzzel waarop reizigers kunnen zien hoeveel fietsparkeerplekken er in de verschillende Amsterdamse stallingen komen. 

 

 

Actieplan Fietsparkeren
In 2010 ging 40% van de Amsterdamse treinreizigers met de fiets naar het station. Nu is dat al 45% en de verwachting is dat dit groeit naar 50% in 2020. Ook na aankomst op het station nemen steeds meer reizigers de fiets om hun weg te vervolgen. De samenwerkende partijen zijn blij met deze ontwikkeling. Fietsen is tenslotte gezond, goedkoop en schoon en houdt de stad bereikbaar. Dankzij het landelijke programma ‘Actieplan fietsparkeren’ zijn er de afgelopen jaren veel fietsenstallingen bijgekomen. Gemeenten, ProRail en NS Stations hebben veel werk verzet, met het ministerie van Infrastructuur en Milieu, regionale en lokale overheden als belangrijkste financiers van het programma. Ondanks de toename van het aantal stallingsplekken in de afgelopen jaren is er – mede vanwege de steeds grotere populariteit van de fiets – nog steeds een tekort aan stallingsplaatsen. Een schaalsprong is dus noodzakelijk. Om de verdere groei op te kunnen vangen moet het aantal fietsparkeerplaatsen bij treinstations in Amsterdam worden uitgebreid.

Wethouder Litjens toonde zich tevreden met de overeenkomst: “Deze samenwerking is weer een hele mooie stap richting betere voorzieningen voor mensen die reizen via de Amsterdamse treinstations. Als gemeente en Stadsregio werken we al jaren aan goede overstapvoorzieningen tussen fiets en OV en dat is natuurlijk nergens noodzakelijker dan op dit soort grote knooppunten.” Ook Barend Kuenen loofde de samenwerking en ziet deze als voorbeeld voor andere stations: “ProRail en NS Stations hopen met meer gemeenten dergelijke afspraken te kunnen maken zodat we net als hier kunnen zorgen voor een efficiënt, klantgericht fietsparkeeraanbod.”

In de stallingen bij Amsterdam Amstel en Amsterdam Zuid Mahlerplein vinden vanaf dit jaar ook pilots plaats met registratie (in- en uitchecken met OV-chipkaart) en detectiesystemen. Bij gebleken succes worden deze formules vanaf 2018 ook gebruikt in fietsenstallingen op andere Amsterdamse treinstations. Bij de exploitatie van de bemenste fietsenstallingen zetten de partijen in op mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Om de ondertekening te vieren werden aan reizigers in de stalling petit fours uitgedeeld.