Station Breda verkozen tot beste gebouw van Nederland 

Uit 113 inzendingen en 9 nominaties is station Breda verkozen tot beste gebouw van het jaar 2017. Een hele mooie opsteker voor NS Stations, ProRail en de gemeente Breda en uiteraard architect Koen van Velsen.

September vorig jaar zongen we bij de opening samen het refrein van het speciaal gecomponeerde lied:
`Breda, Breda, ik kom ik ga, Breda Breda, ik reis dus ik besta, Breda! Een feest voor en door de inwoners van Breda.Nog geen jaar later ontvangen we  deze  Nederlandse Architectuurprijs. Een prijs voor het beste gebouw waarmee de branchevereniging voor Nederlandse Architectenbureaus (BNA) de meerwaarde van architectuur voor opdrachtgevers en samenleving wil laten zien.

De Volkskrant meldt zaterdag (20-5) dat `Het gebouw heeft geen voor- en achterkant. Het is ook geen station, althans het is óók een station, want bovenal is het een nieuw stuk stad. Met een busstation, een parkeergarage op het dak, 9 duizend vierkante meter winkels, 20 duizend vierkante meter kantoren, 147 woningen, stalling voor 6 duizend fietsen en 2 pleinen`.

In het juryrapport valt te lezen dat het een nipte overwinning was van Station Breda op het Deventer stadshart. Deventer is geweldig goed uitgevoerd, schrijft de jury, maar: 'Breda torent boven de andere projecten uit in complexiteit en formaat. Het ontwerp raakt aan veel verschillende ruimtelijke thema's: de inpassing van grootschalige infrastructuur, binnenstedelijk wonen, openbare ruimte.'
Architect Van Velsen heeft de stad niet alleen een comfortabel nieuw station gegeven, hij verbond ook een vergeten stadsdeel met het centrum. 'Het concept van het station als een stuk stadsweefsel overtuigt, en dit is tot in het kleinste detail uitgewerkt', aldus de jury.

Architectuur met een maatschappelijk bijdrage
De verkiezing van het Beste Gebouw van het Jaar wordt georganiseerd door de BNA, in samenwerking met de Volkskrant. Editie 2017 is de elfde editie. Er waren 113 gebouwen voor de prijs ingezonden. De jury heeft er 21 bezocht en er negen genomineerd. Er was een opdeling in vier categorieën: stimulerende omgevingen, particuliere woonbeleving, leefbaarheid en sociale cohesie en identiteit en icoonwaarde. Het Bredase station was de categorie-overstijgende winnaar.

Daarnaast was station Breda genomineerd voor de NEPROM-prijs van gebiedsontwikkeling. Deze prijs is op donderdag 18 mei gewonnen door gemeente Almere met de ontwikkeling van ZuiderDUIN.