Stationsgebied Leeuwarden is klaar voor Culturele Hoofdstad 2018 

Onder dat motto was het maandag 18 december feest in Leeuwarden. De afgelopen twee jaar is met Ruimbaan hard gewerkt aan het stationsgebied: een nieuwe ondergrondse fietskelder voor 3.000 plaatsen, een nieuw stationsplein als entree naar de binnenstad, een boulevard voor het station waar de auto meer te gast is en een mooi gerenoveerde westvleugel van het monumentale stationsgebouw met een nieuwe OV Servicewinkel, bloemenzaak en gerestylede AKO. Eind januari wordt feestelijk het jaar van de culturele hoofdstad ingeluid en dan zijn als het goed is ook de laatste restpunten opgeleverd zoals het plein onder de perronkappen, het tweede deel van de fietsenstalling en de verlichting van de westvleugel. Samen met ca 200 gasten hebben provincie, gemeente Leeuwarden, ProRail, Arriva, NS en aannemer Dekker gezamenlijk de oplevering gevierd middels een ‘muzikale karavaan’ langs de verschillende projecten.

De Westvleugel
Het station Leeuwarden is een mooi visitekaartje. Een rijksmonument met diverse jugendstil elementen en bijzondere boogvensters. Ook op het perron, denk aan de huidige kiosk zie je de bijzondere monumentale sfeer terug. Ook hier is in de loop der jaren aardig wat op en aangebouwd. Dit jaar heeft NS Stations de westvleugel gerenoveerd om de relatie met de centrale hal te verbeteren en de sfeer terug te brengen. Nu zijn de dakspanten weer zichtbaar en door de opknapbeurt van het plafond is er weer volop daglicht. Dat maakt ook dit deel van de hal weer aantrekkelijk om te verblijven. In de westvleugel is de OV servicewinkel gevestigd: een plek waar Arriva en NS de reizigers samen op weg helpen. Het ontwerp is van Nieuwe Architecten te Delft en het werk is uitgevoerd door aannemer Van Wijnen.

De fietskelder
Vanmorgen in alle vroegte (04.50 uur), is het eerste deel van de nieuwe fietsenstalling in Leeuwarden open gegaan. Ruim, licht en van alle moderne faciliteiten voorzien. Reizigers kunnen hun fiets hier elke eerste 24 uur gratis stallen met hun OV-chipkaart. Bij binnenkomst van de stalling zien zij direct op digitale schermen waar nog een plekje vrij is in de stalling. De incheckbalies vind je onder de flauwe trap die naar de fietsenkelder leidt. Grote ramen zorgen voor daglicht. Bij de Fiets & Service wordt je direct geholpen als de band van de fiets lek is, of je trapper los zit. En ook voor OV-fiets kun je hier terecht. De stalling is nog niet helemaal af. Nu de nieuwe stalling open is start de renovatie van de oude stalling, die ongeveer 2 maanden duurt. Als in maart ook dit deel van de stalling open gaat is er plek voor circa 3.000 fietsen. Leeuwarder Courant maakte hierover een filmpje.

Eyecatcher
Als je het station uitkomt word je meteen geraakt door twee grote witte gezichten die elkaar aankijken, de ‘love-fontein’ van de Spaanse kunstenaar Jaume Plensa. Met behulp van stoom (mist) en verlichting worden de gezichten mooi uitgelicht. De ‘love-fontein’ is de eerste in de serie van 11 fonteinen (naar het idee van de Friese Elfstedentocht) één van de grote blikvangers van Leeuwarden-Fryslân 2018! Of zoals wethouder Henk Deinum van Leeuwarden het geheel afrondde: CF2018, We zijn er (bijna) klaar voor!

 

21 december 2017