Station Eindhoven geopend op 22 maart Na 5 jaar verbouwen is station Eindhoven klaar voor het groeiend aantal reizigers.

Station in lichtstad Eindhoven officieel open

 

Vandaag is station Eindhoven officieel geopend. Na een ingrijpende verbouwing van 5 jaar hebben reizigers de ruimte en de faciliteiten die passen bij een station van nu en de toekomst. Een ruime passage is aangelegd naast de oude tunnel, met winkels, roltrappen en liften, kunst en veel wachtruimte. Dit alles met behoud van het iconische monumentale stationsgebouw, dat helemaal in oude glorie is hersteld. Een station om trots op te zijn!

 

Vanmiddag werd het station geopend door Staatssecretaris Stientje van Veldhoven van het ministerie van Infrastructuur & Milieu, President-directeur van ProRail Pier Eringa, NS-lid RvB  Susi Zijderveld, de burgemeester van Eindhoven John Jorritsma en gedeputeerde van de provincie Noord-Brabant Christoph van der Maat. Zij openden het station met een druk op de knop. De opening werd omlijst door muziek. De gehele dag zijn er optredens van Eindhovens talent in het station voor reizigers en bezoekers. Voor de verbouwing was station Eindhoven voelbaar te klein. Met name in de spits hadden reizigers te weinig ruimte in de 6 meter brede tunnel. Bovendien miste het een aantal belangrijke voorzieningen zoals liften en roltrappen. Het station kreeg daarom een geheel nieuwe passage met meer winkels, liften en roltrappen naar ieder perron.  Een fijn, licht en ruim station met een passage van 34 meter breed voor de 75.000 reizigers die dagelijks gebruik maken van het station. De oude passage is gerestaureerd en omgetoverd tot wachtruimte met een 90 meter lang kunstwerk van Daan Roosegaarde.

 

Naast de originele vloermozaïeken, die in de oude tunnel in ere zijn hersteld, is ook de zuidhal gerenoveerd. De iconische ‘transistorradio’ met monumentale status is teruggebracht in oude staat, met de kleuren uit het originele ontwerp. Ook zijn de kunstwerken in het gebouw gerenoveerd en grondig gereinigd. In de restauratieruimte aan de voorzijde van het gebouw opent deze week ‘De Restauratie’, een brasserie van Albron die werkt met lokale leveranciers. De plek om op het station elkaar te ontmoeten, zakelijk of privé.

 

Wil je een impressie zien van het station en de opening, kijk hier.