Eindhoven, station Eindhoven


terug naar het projectoverzicht (javascript: history.go(-1))

Architect

Arcadis

Locatie

Eindhoven

Oplevering

2017

Functie

Station

Eigenaar

NS Stations

Partners

ProRail

Het rijksmonument station Eindhoven is geopend in 1956, ook wel bekend onder de naam transistor. In zijn huidige vorm kan het station het verwachte aantal reizigers van 115.000 per dag in 2020 niet aan. Daarom wordt het verbouwd. De perrons worden toegankelijk met extra trappen, roltrappen en liften, zodat het station beter begaanbaar wordt voor minder validen en mensen met veel bagage. Zoals reizigers met de bestemming Eindhoven Airport. 

 

Eindhoven krijgt een ruime, 13 meter brede reizigerspassage, waardoor de capaciteit verdubbelt. De passage biedt zomer 2016 alle voorzieningen voor reizigers en wordt de nieuwe, doorgaande route. De huidige tunnel – na de verbouwing geen doorgaande route meer – blijft bestaan en wordt met doorgangen verbonden met de nieuwe passage. Hij krijgt een andere functie; wachtruimte en een plaats waar reizigers hun koffie kunnen nuttigen en elkaar kunnen ontmoeten.


Zomer 2016 wordt de passage in volledige breedte in gebruik genomen, een doorsteek tweemaal zo breed als de oude tunnel. In het najaar van 2016 start vervolgens de opknapbeurt van de Noordzijde en daarna wordt de Zuidhal verder opgeknapt. De Zuidhal wordt gerenoveerd in haar oorspronkelijke monumentale staat. Eind 2017 is de hele verbouwing van station Eindhoven gereed.

 

Meer informatie

Facebook: www.facebook.com/stationehv
Twitter: www.twitter.com/stationehv
Projectfilm