Tilburg, station


terug naar het projectoverzicht (javascript: history.go(-1))

Architect

CePeZeW

Locatie

Tilburg

Oplevering

2016

Functie

Station

Eigenaar

NS Stations

In september 2013 is de verbouwing van het monumentale station Tilburg gestart. Station Tilburg telt nu dagelijks 30.000 reizigers. Dat zijn er in 2020 naar verwachting  ruim 40.000. Om de toegankelijkheid en doorstroming te verbeteren, krijgt het station een brede doorgang onder de spoorlijnen, met nieuwe entrees en pleinen aan de kant van de Spoorlaan en de kant van de wijk Theresia. Deze onderdoorgang wordt voor de reizigers aantrekkelijk gemaakt met diverse winkels en voorzieningen en vormt ook een poortvrije doorgang van de Spoorzone naar het centrum van Tilburg. Ook komen er opgangen naar alle perrons met liften en roltrappen. Op die manier kunnen ook mensen die slecht ter been zijn straks zelfstandig met de trein reizen.


Ter hoogte van de Willem II-straat komt een tweede ondergrondse passage voor voetgangers en fietsers onder het spoor door.

Het stationsgebouw zelf wordt ingrijpend gerenoveerd en er komt een nieuw busstation. Tijdelijk aan de achterzijde op het nieuwe Van Stekelenburgplein en later weer aan de centrumzijde van het Station.

Eind 2016 wordt de opening gevierd met reizigers en bewoners. De snelle verbinding van Noord naar het Centrum zal al voor de zomer gereed zijn.

 

Meer informatie:
• Twitter: @StationTilburg
• Facebook: Station Tilburg