Erfgoed

NS Stations is eigenaar van een groot aantal historische panden: van stationsgebouwen, seinhuizen en industriële werkplaatsen tot perrongebouwen en watertorens. Historische stations zoals Haarlem en Den Haag Hollands Spoor zijn al meer dan honderd jaar oud en functioneren nog steeds goed. Het zijn beeldbepalende gebouwen in de stad en bieden een prachtig entree naar het centrum van deze steden. NS kiest ervoor om niet alleen gebouwen die de status van rijksmonument hebben te behouden als cultureel erfgoed, maar ook andere en nieuwere panden, zoals stationsgebouwen uit de jaren ’50. Wij zien dit erfgoed namelijk niet als een last, omdat het nieuwe ontwikkelingen in de weg zou staan, maar juist als een kans om aantrekkelijke stationsgebieden te creëren. Een historisch pand is vaak een belangrijke sfeerbepaler in een gebied. Wij stemmen de ontwikkeling van het gebied daarom af op de herontwikkelingsmogelijkheden van het erfgoed. We maken van het pand de icoon van het gebied en kunnen dit, soms in een nieuwe functie, weer voor vele jaren gebruiken.

 

De Collectie: 50 karakteristieke stations
Om een gezamenlijk vertrekpunt te hebben voor het ontwikkelen van een visie op het erfgoed hebben NS en ProRail ‘De Collectie’ vastgesteld. De Collectie bestaat uit de vijftig meest toonaangevende stations die  representatief zijn voor de verschillende periodes uit de rijke geschiedenis van de Nederlandse stationsbouw. Van deze vijftig stations zijn cultuurhistorische analyses gemaakt om te kunnen bepalen wat  de kwaliteit van het gebouw is om vervolgens aanbevelingen te doen voor het behoud en passende ontwikkelingen. Zo krijgen de ontwerpers en beheerders informatie en inspiratie om vanuit de bijzondere bestaande kwaliteit de stations te transformeren.

 

Koninklijke wachtkamers
De koninklijke wachtkamers zijn een voorbeeld van de bijzondere historische ruimten die behoren tot het erfgoed van NS. Bekijk hier de koninklijke wachtkamers in 3D.

 

Dineren in stationserfgoed op station Amersfoort
NS beschikt over een grote hoeveelheid prachtige gebouwen. Het goed functioneren van de stations staat altijd voorop bij de ontwikkeling van een station. Soms is er ruimte om door het herbestemmen van een deel van het erfgoed een unieke toevoeging te doen aan een station. Een voorbeeld hiervan is Restaurant 4/5 volgens Tollius op station Amersfoort.

 

Verplaatsen koepelgebouw van station Arnhem
Een ander voorbeeld van hoe NS met haar erfgoed omgaat is het verplaatsen van het oude koepelgebouw dat aan de Sonsbeekzijde van station Arnhem stond. Het koepelgebouw moest verplaatst worden aangezien de entree van het station verbouwd werd. Omdat men deze monumentale koepel voor de stad Arnhem wilde behouden, werd er een nieuwe plek en bestemming gevonden als Theehuis in park Presikhaaf.